150.000 mp de birouri goale in Bucuresti

Suprafata spatiilor de birouri neinchiriate din Bucuresti a ajuns dupa primul semestru al acestui an la aproape 150.000 de metri patrati, reprezentand 10,8% din stocul disponibil, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL)

In primele sase luni din 2009 au fost finalizati in Bucuresti 200.000 de metri patrati de birouri, ridicand astfel stocul total la 1,35 milioane de metri patrati, dintre care aproximativ 44% il reprezinta birourile clasa A. Analistii JLL estimeaza ca circa 60.000 de metri patrati de birouri se afla in ultimele faze de constructie, suprafata urmand a fi finalizata in cea de a doua parte a anului.

“Piata spatiilor de birouri s-a schimbat brusc: de la o piata a proprietarilor s-a ajuns la o piata a chiriasilor, iar de la o faza de pre-inchiriere s-a trecut la inchirierea spatiilor deja finalizate”, se spune in studiul Jones Lang LaSalle. Aceasta schimbare a dus la scaderea generala a chiriilor, cele maxime, spre exemplu, avand acum un nivel lunar de 22 de euro pe metru patrat, fata de 24 de euro pe metru matrat la inceputul lui 2008.

In acelasi timp, rata medie de neocupare a crescut semnificativ, la 10,8%, respectiv 5% pentru spatiile de birouri clasa A si peste 15% pentru spatiile de birouri clasa B – cele din imobilele amplasate la periferia Capitalei. In ceea ce priveste inchirierile de birouri, primele sase luni ale acestui an au adus o scadere de aproximativ 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Estimam o revenire a pietei de inchiriere in anul 2010 o data cu imbunatatirea conditiilor economice in tara. Totusi, suprafata medie inchiriata va fi mai mica iar numar de pre-inchirieri va fi si mai mic. Rata de neocupare va creste in continuare si in al doilea trimestru din 2009 si va descreste pana la finalul primului semestru din 2010. Atunci estimam ca valoarea scazuta a chiriilor precum si alte facilitati vor atrage si stimula interesul chiriasilor pentru cladirile deja finalizate din zonele de nord si de vest ale orasului”, se mai spune in studiul JLL.
Restul articolului in Business Magazin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s