Parintele imobiliarelor americane

In New York, in coltul de S-V al Central Park, a aparut de curand cea mai scumpa cladire de apartamente de lux, cu 520.000 metri patrati, luata de Best Buy pentru 15 ani cu 75 milioane dolari: 15 Central Park West. Sting, Denzel Washington si Bob Costas au cumparat apartamente aici. Dezvoltatori sunt fratii Zeckendorf, al caror bunic, William Zeckendorf, a fost unul dintre titanii imobiliarelor din America, unul dintre cei care au construit New York-ul actual. Afacerea lui ar fi valorat astazi zeci de miliarde de dolari si ar fi fost cea mai mare firma imobiliara din lume, iar el ar fi fost probabil cel mai important om din imobiliarele newyorkeze. Zeckendorf a detinut de-a lungul vietii o multime de cladiri, de la Chrysler si Graybar Building, Park West, Lincoln Towers si a avut o colectie de hoteluri, plus o proprietate in Cuba.

Fiul unui manager de magazin, Zeckendorf s-a nascut in 1905 la Paris si a venit cu familia la New York pe cand avea trei ani. In tinerete a renuntat la facultate (New York University) pentru ca era nerabdator sa intre in afaceri. Unchiul sau, care avea o companie de imobiliare, i-a dat la un moment dat sarcina de a gasi locatari pentru jumatate din apartamentele unei cladiri de pe Broadway. Zeckendorf s-a achitat de sarcina, dar unchiul nu a fost multumit ca au ramas doua birouri goale, asa ca nepotul a refuzat sa mai lucreze pentru el.

A facut cateva mici afaceri in timpul Depresiunii, apoi a lucrat pentru Webb & Knapp Inc., firma prin care a ajuns sa domine piata imobiliara din anii ’40 pana in anii ’60.

Zvonurile spun ca a profitat de lipsa asociatilor si a adunat terenuri in East River si East Side (foste abatoare), pentru ca voia sa construiasca acolo X City, cu care ar fi castigat milioane de dolari, dar fiindca nu isi putea plati imprumutul altfel, a fost nevoit sa vanda locurile. Din fericire United Nations cautau un sediu si-au oferit 2.5 milioane dolari.

Cititi intregul articol in Ziarul Financiar aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s