De cine asculta companiile de la noi in social media? (pamflet)

Ma distreaza foarte tare cum multe companii din Romania sunt invatate cum sa se descurce in social media de “gurus”, “specialisti in social media” si “blogg(e)ri”.


In general imi place sa stau deoparte si sa nu ma angajez in polemici ieftine fiindca prefer sa imi investesc timpul in directii mai interesante insa nu pot sa nu observ cum de exemplu gigantii telefoniei mobile de la noi se plang ca au pierdut cu sutele de mii de clienti uitand parca de nesatul cu care si-au plasat brandurile langa cuvinte si expresii demne de site-urile cu multe x-uri. Da, au cautat trafic si nu s-au gandit la calitatea lui si nici macar ca targetau clientii de tip bip-isti. Da, dau vina pe recesiune. Poate fi o explicatie. Cool! Dar de marketing de duzina a auzit cineva? Cica daca ai un cont Facebook si unul Twitter poti sa dai consultanta pe social media si mai ales sa “coach” directori de marketing din companii, s.a. Foarte tare! Dar ce zici de evenimente unde vorbesc numai reprezentantii sponsorilor unde de multe ori valoarea adaugata este “0”. Ce sa spun, e trist! Asta nu inseamna ca voi merge la mai putine evenimente ca pana acum doar ca voi fi mult, mult mai selectiv.

Cum poti sa fii un gigant software si sa te marketezi aproape numai catre piata care te pirateaza la greu? Intr-adevar, la o bere merge foarte bine un CD pe care sa scrii cu un marker numele programului. Si mai cool. Poate acestea sunt cateva motive pentru care in strainatate cand se lanseaza masina X un numar de persoane cu reala influenta in online o primesc cadou iar la noi doar sa dea o tura – doua. Sau altfel spus, cum sa marketezi un Chrysler cand tu mergi cu Loganu’. Huh?

Din fericire, sunt cateva branduri care au inteles sa nu se mozoleasca si care si-au pastrat alura pe care o ai atunci cand nu te amesteci cu multimea. Dar asa cum am invatat la un moment dat, nu este fraier cela care cere ci cel care da. Cum spunea un clasic in viata: “aerul si fraierul nu se termina niciodata”. End of pamflet!!! Cool Back to usual business now!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s