Criza a redus cu până la 30% preţurile caselor de vacanţă şi a îngheţat tranzacţiile

Am gasit un articol interesant pe moneyonline.ro:
Criza a redus cu până la 30% preţurile locuinţelor de vacanţă, dar chiar şi cu această ieftinire nu există cumpărători, potrivit datelor furnizate de dezvoltatorii imobiliari şi ai agenţiilor de turism agenţiei NewsIn.
“În anii trecuţi, vindeam şi câte 20 de apartamente de vacanţă pe Costa del Sol românilor. De când s-a făcut simţită criza şi în România, cu toate că preţurile au scăzut cu 20-25%, nu am vândut niciun apartament. Oamenii aşteaptă să vadă dacă preţurile vor mai scădea”, a declarat pentru NewsIn, managerul pentru România al dezvoltatorului imobiliar spaniol Promaga, Matyas Iosif. Potrivit acestuia o casă de vacanţă pe Costa del Sol, cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, aflată în apropierea plajei, costa aproximativ 210.000 de euro. Preţurile sunt mai mici pentru locuinţele de vacanţă din Brazilia, unde un apartament de 80 de metri pătraţă costă circa 55.000 de euro, fără TVA.

Românii nu au renunţat să cumpere locuinţe de vacanţă doar în Spania, ci şi în Bulgaria. “Am auzit că românii ar mai cumpăra case de vacanţă în Bulgaria, la Balcik, însă noi nu am vândut aproape nimic”, a declarat un reprezentant al agenţiei imobiliare Remax Bulgaria. Acesta a precizat că preţurile locuinţelor de vacanţă din Bulgaria s-a redus ca urmare a revinderii proprietăţilor de către cei care nu-şi mai pot achita ratele. “Acum doi trei ani, englezii investeau masiv în achiziţionarea de case de vacanţă la Nisipurile de Aur.

Acum se retrag de pe piaţă, ceea ce determină o scădere accentuată a preţurilor”, a explicat reprezentantul Remax Bulgaria.

Nici locuinţele de vacanţă din ţară nu au scăpat de scăderi ale preţurilor. “Acelaşi apartament care anul acesta costă circa 70.000 de euro, fără TVA, se vindea anul trecut cu 80.000-85.000 de euro, fără TVA. Preţurile au scăzut cu circa 25-30%, însă de cumpărat nu prea mai cumpără nimeni. Până anul trecut vindeam în perioada iunie-august şi o locuinţă de vacanţă pe zi. Anul acesta abia dacă vindem 2-3 pe lună”, a precizat managerul de marketing al agenţiei imobiliare Mervani, Flavius Bulei.

Criza a tăiat şi din preţurile locuinţelor de vacanţă de pe litoral. Astfel, o garsonieră de aproximativ 18 metri pătraţi în Costineşti se vinde în acest an cu circa 20.000 de euro, cu circa 6.000 de euro mai puţin faţă de anul trecut. “În 2008 pe aceeaşi garsonieră de 18 metri pătraţi se cerea circa 26.000 de euro. Acum preţul a scăzut cu circa 20%, însă şi clienţii sunt mai puţini”, a declarat managerul de proiect al dezvoltatorului Trend Imobiliar, Ion Ciurea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s