Valoarea de piata actuala a spatiilor stradale din Capitala este estimata la 1,5 miliarde de euro.
Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, care controleaza proiectul imobiliar Baneasa, (prin firmele Practic, Meteor si Universal), Siminel Andrei cu fondul de investitii Broadhurst, prin intermediul Romarta, Alain Bonte, actionar la Generalcom si Centrofarm si Raluca Petcu, prin Romconsulting (unde actionar a fost un senator PD-L), controleaza mai mult de 1.000 de spatii comerciale stradale din Bucuresti,
aproximativ jumatate din aceasta piata, potrivit consultantilor imobiliari chestionati de ZF.
Piata spatiilor comerciale este evaluata la peste 1 milion de metri patrati la nivelul Capitalei, dar lipsesc informatiile concrete, iar principalii jucatori evita sa ofere detalii.
Din informatiile existente reiese ca in aceasta piata sunt rulati lunar circa 20 de milioane de euro din chirii, iar valoarea acestor spatii este undeva in jurul a 1,5 miliarde de euro.
Arterele din centrul Capitalei – Calea Victoriei, Calea Dorobantilor si bulevardul Magheru, unde sunt practicate cele mai mari chirii, de 90-100 de euro/metrul patrat -, cuprind spatii cu o suprafata de 70.000-75.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca doar in aceasta zona sunt rulati aproximativ sapte milioane de euro in fiecare luna. Magazinele din aceste zone nu erau neaparat printre cele mai profitabile, din cauza chiriilor mari practicate, comparabile cu cele de pe artere mult mai celebre din Viena sau Praga, dar retailerii isi doreau o unitate pe aceste strazi pentru vizibilitate. In conditiile in care criza a taiat si mai mult din vanzari, o parte dintre retaileri au inceput sa renunte inclusiv la locatiile centrale.
In Bucuresti au aparut in ultimele luni numeroase spatii goale, atat pe artere principale, cat si pe strazi secundare. Pe Calea Mosilor, spre exemplu, intre bulevardele Carol I si Dacia sunt goale sapte spatii comerciale doar pe partea stanga a strazii, in sensul catre Piata Obor.
Intreg articolul pe zf.ro.