Câte parale mai face o diplomă MBA de prestigiu pe piaţa muncii

În România, dacă vii cu o diplomă de MBA de la Stanford sau cu una cumpărată de la colţul străzii, rezultatele pe piaţa muncii pot fi aceleaşi, susţin unii headhunteri. Există şi absolvenţi care confirmă teza.

Companiile din întreaga lume s-au aflat, în ultimii ani, într-o competiţie acerbă pentru a angaja cei mai buni absolvenţi ai programelor prestigioase de MBA. Cursa continuă în străinătate şi în unele firme autohtone, chiar şi în condiţiile actualei recesiuni. „Studiile noastre internaţionale referitoare la crizele economice din trecut arată că oamenii talentaţi au oportunităţi de accelerare a ascensiunii în carieră chiar şi în perioadele dificile“, spune Michael Weiss, vi­cepreşedinte al A.T. Kearney. „Citim în mass media despre planurile de concediere ale multor firme. Totuşi, noi ştim că, pentru a creşte productivitatea, jucătorii importanţi din piaţă, pe lângă planurile de reducere a numărului de angajaţi, au început şi să înlocuiască angajaţii actuali cu oameni mai talentaţi şi mai educaţi“, adaugă Michael Weiss.

Piaţa autohtonă a muncii a fost, în ultimii ani, supraîncălzită pe segmentul deţinătorilor de titluri de MBA şi au existat cazuri de absolvenţi ai unor universităţi de top care au primit pachete salariale de peste 10.000 de euro net pe lună.

Salariu mai mic, în pas cu criza

Dar acelea au fost cazuri izolate, într-o perioadă în care mediul de afaceri se aştepta la creşteri ale PIB de 8%-9%. În prezent, însă, salariile negociate pornesc de la un alt nivel, unul de criză. „Nivelul compensaţiilor financiare pentru un proaspăt absolvent MBA angajat în România poate fi de circa 40%-50% din ce se obţine pentru o poziţie similară în Londra, New York sau Singapore“, spune Florin Petrescu, director de resurse umane la Citibank România.

„Observăm o reducere de peste 40% a salariului de pornire pentru absolvenţii de MBA, în mai multe industrii“, spune şi Michael Weiss.

Pentru mulţi români care au studiat în străinătate, piaţa forţei de muncă din ţară nu arată foarte promiţător, mai ales că ei nu au reuşit să găsească un loc de muncă în România nici în perioada de boom din 2006-2008. Este şi cazul lui Sorin Puşcău, un român care a terminat facultatea şi un MBA la Cleveland State University şi care are peste opt ani de experienţă în domeniul bancar din Statele Unite. Majoritatea companiilor din ţară pe care le-a contactat nici nu i-au răspuns la e-mail, chiar dacă acestea declarau în mass media că vor să angajeze oameni cu pregătirea şi experienţa lui. „Am trimis CV-ul prin e-mail la sute de firme din ţară. Am ajuns să schimb e-mail-uri cu câteva zeci, am discutat la telefon cu cinci. Sunam şi trimiteam e-mail-uri săptămânal, dar parcă vorbeam cu pereţii“, explică Sorin Puşcău, care în cele din urmă şi-a pornit în Statele Unite, în urmă cu patru luni, o firmă de consultanţă în domeniul energiei regenerabile. Singura companie cu care a ajuns la negocierea unui salariu a apreciat că suma solicitată de el, de 65.000 de euro pe an, este prea mare.

Restul articolului pe capital.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s