Piaţa globală de IT atacă pragul de 1.000 miliarde euro

Câinii latră, caravana trece. Este proverbul care descrie cel mai bine evoluţia pieţei IT la nivel mondial, neafectată de criza financiară care a lovit mai multe state. În plus, specialiştii spun că atât în 2008, cât şi în 2009, piaţa globală va creşte într-un ritm de peste 5%.

 Actuala situaţie financiară dificilă pare să nu fi avut efecte asupra pieţei IT, care continuă să crească puternic. Conform datelor furnizate de European Information Technology Observatory (EITO), se estimează că piaţa IT va creşte anul acesta, la nivel mondial, cu 5,2 procente, atingând nivelul de 963,5 miliarde de euro. Mai mult, sectoarele IT din China, India şi Rusia au o dezvoltare normală, cu rate de creştere între 17 şi 18 procente. „Tendinţa de slăbire a economiei mondiale nu a afectat cifra de afaceri a sectorului high-tech“, a declarat preşedintele EITO, Bruno Lamborghini. Temerile că situaţia economică dificilă şi creşterea preţurilor materiilor prime ar putea afecta investiţiile în IT nu s-au materializat. Pentru anul 2009, EITO se aşteaptă la o creştere a pieţei mondiale IT cu 5,6 procente. Cifra de afaceri pentru computere, software şi servicii ar putea depăşi pentru prima dată 1.000 de miliarde de euro.

 La nivel mondial, pieţele principale dau dovadă de o dezvoltare dinamică. În Uniunea Europeană, cifra de afaceri din sectorul IT va creşte anul acesta cu 4,2%, până la un total de 311,1 miliarde de euro. „Cei mai harnici contributori sunt noile state membre, precum Polonia, Cehia sau România, care încă mai au de recuperat din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii IT“, spun oficialii EITO. Ei estimează că anul viitor creşterea va rămâne probabil la un nivel similar. În Japonia, piaţa creşte cu patru procente, până la 127,7 miliarde de euro, şi nici în SUA nu sunt semne reale de frânare a creşterii: cifra de afaceri generată de sectorul IT urcă anul acesta cu 3,7%, până la 345 miliarde de euro. „Piaţa internaţională IT este impulsionată în special de investiţiile tot mai mari din software şi servicii IT“, spune Lamborghini. Este de aşteptat ca piaţa de software să crească anul acesta cu 6,7%, până la 185 de miliarde de euro, iar piaţa de servicii IT, cu 6%, până la 476 miliarde de euro. De departe, cea mai mare creştere a cererii este în China, India şi Rusia, deşi, în termeni absoluţi, cifrele sunt mai mici decât în statele puternic industrializate. În China, piaţa IT urcă anul acesta cu 17,8 procente, până la 39,1 miliarde de euro, în India, cu 17,2 procente, până la 18 miliarde de euro, iar în Rusia cu 17,5%, până la 12,5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor estimări, aceste ţări îşi vor păstra rata de creştere şi în 2009.

Intreg articolul pe capital.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s