Despre succes si online


Am gasit acest articol scris de Bobby Voicu, unul dintre cei mai importanti bloggeri din Romania. Bobby Voicu este community manager al Yahoo! Romania si are ca job description o sarcina pe cat de grea pe atat de interesanta si careia nu ii poate face fata decat un profesionist adevarat. “Romanians of the Day” este o categorie a acetui blog prin care doresc sa subliniez calitati de exceptie ale conationalilor nostri din toate domeniile de activitate.
Articolul este citat mai jos si a fost preluat de pe capital.ro.
” Ai spune ca o sarcina de genul ‘scrie un editorial de 2.600 de semne’ este floare la ureche pentru un blogger cu experienta. Doar faci asta zi de zi, nu?

Si totusi, in clipa in care am primit aceasta cerere din partea Capital, am intrat in panica: despre ce sa scriu? Nu e blogul meu, e un saptamanal serios de afaceri, pe care il citesc de cand eram in liceu, acum 12-13 ani, nu pot sa scriu cum scriu pe blog.
Sau pot? Totuşi, un articol cu titlul „Blogosfera veche şi blogosfera nouă: Succesul se măsoară în centimetri“ parcă nu prea îşi are locul în Capital. Deşi aş putea spune câteva chestii despre faptul că oricât de bun şi de talentat ai fi, şi în online trebuie să atragi atenţia asupra ta, pentru că altfel ţi se aplică vestita regulă din fotbal: „Sunt bun, dar nu mă vede nimeni“. Sau aş putea spune că succesul în online, ca peste tot, vine în timp şi după multă muncă.

Parcă tot nu se potriveşte cu revista, însă.

Aş putea scrie ceva de business: este uşor sau nu să faci bani în online? S-ar lega bine de profilul revistei, aş putea împărtăşi câteva ponturi pentru a face bani în online. Dar am o problemă. Ce înseamnă să faci bani în online? Să faci 1.000, 5.000 de euro pe lună? Să faci o afacere pe care poate o vinzi cu zece milioane de euro în trei ani? Să faci un FaceBook, evaluat la multe miliarde de dolari?

Mda, nici despre asta nu pot să scriu. Aş avea prea mult de scris şi nu am cum să acopăr prea mult în atât de puţin spaţiu. În plus, nu am făcut încă nici FaceBook şi nici nu am vândut o afacere de zece milioane de euro.

Aş putea să discut de comunităţile online, despre cât de asemănător e comportamentul uman pe internet cu cel din viaţa de zi cu zi, fiind atât de diferit în acelaşi timp. Aş putea să scriu că e o tendinţă umană naturală să ne adunăm în grupuri conform intereselor noastre, să stabilim ierarhii. Sau că, indiferent cât de multă anarhie şi democraţie este în online, la un moment dat, orice comunitate simte nevoia de reguli. Pe care le impun cei mai vechi, cei cu cea mai mare disponibilitate (de timp, de exemplu) sau cei care vor să simtă că au putere asupra semenilor lor, chiar dacă asta înseamnă să se dea bine pe lângă cei menţionaţi deja. Ce bine seamănă ce spun cu viaţa reală, nu? Aşa că ce rost are să scriu?

Chiar aşa. Până la urmă, are rost să scriu despre online? Are rost să spun că cine vrea cu adevărat şi munceşte pentru asta poate avea succes oriunde, deci şi pe internet? Pot să scriu asta în 2.600 de semne? Nu prea cred. Oricum, fiecare crede ce vrea. Aşa că cel mai bine deschideţi un browser, scrieţi www.bobbyvoicu.ro şi citiţi acolo ce am scris timp de trei ani. E un început.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s