Cele mai cautate insule din Europa


Situată în arhipelagul maltez, Gozo este singura destinaţie din Europa inclusă de revista Island în topul celor mai apreciate insule. La realizarea clasamentului s-a ţinut cont, printre altele, de condiţiile atmosferice, de preţurile din sectorul imobiliar, precum şi de numărul imigranţilor. Pentru mulţi români, Gozo este necunoscută, întrucât excursiile directe către această insulă sunt inexistente. Totuşi, cei care îşi petrec concediile în Malta – iar numărul lor a crescut cu 35% în acest an – au opţiunea de a ajunge în Gozo prin intermediul unei excursii de o zi, contra sumei de 80 de euro. „Pentru iubitorii sporturilor, insulele malteze oferă nenumărate posibilităţi, precum golf, tenis, călărie, sporturi extreme, dar şi o gamă variată de sporturi nautice: iahting, surfing şi diving“, spune Florin Sfârlea, director adjunct al agenţiei Malta Travel. Anual, aproximativ 6.000 de turişti din România aleg să-şi petreacă vacanţa în Malta.

Potrivit ANAT, anul acesta, peste 400.000 de români vor zbura cu charterele către insulele europene. Creta, Rhodos, Corfu, Tenerife, Mallorca, Santorini, Ibiza, Malta, Zakynthos (Grecia) şi Cipru sunt cele mai solicitate destinaţii. Dar mai sunt câteva mii de turişti care pleacă pe cont propriu în Sicilia, Madeira (Portugalia) şi Coasta Dalmată (Croaţia).

De trei ori mai mulţi turişti străini în paradisurile greceşti

Reprezentanţii agenţiilor de turism au păreri diferite atunci când sunt întrebaţi care este insula pe care ar recomanda-o fără să ezite. Unii nominalizează Sardinia, deşi pachetele turistice vândute anul trecut către această destinaţie nu au depăşit cifra de 1.000. „Marea este de un albastru strălucitor, iar plajele, unice. Tot aici se pot practica sporturi nautice, printre care scufundarea şi windsurfing-ul“, detaliază Cosmina Vladu, director al ageţiei Prestige Tours. În sezonul 2008, numărul estimat al turiştilor români care se vor îndrepta spre această destinaţie este de 1.500-2.000.

Estimările agenţiilor arată că aproximativ 1.000 de români pleacă pe cont propriu în Sicilia, destinaţie accesibilă datorită curselor low cost. Însă specialiştii apreciază că Santorini merită aurul la categoria cea mai frumoasă insulă europeană. „Este cea mai frumoasă şi spectaculoasă insulă a Greciei, dar, în acelaşi timp, şi cea mai scumpă“, afirmă Ioana Petrea, reprezentant al agenţiei Butterfly. O altă insulă grecească, de data aceasta Mykonos, întruneşte toate calităţile destinaţiei ideale, crede Cristian Pandel, director general al agenţiei Christian Tour. „Insula reflectă o adevărată paletă de culori, de la albul orbitor al caselor până la albastrul strălucitor al acoperişurilor, completate de plajele aurii dantelate de valurile mării“, descrie acesta atmosfera locală. Anul acesta au vizitat insulele greceşti 250.000 de turişti, faţă de numai 70.000 anul trecut.
Deşi apreciate, insulele Baleare şi Canare cer un buget de minimum 600 de euro pe sejur. „În insulele din Spania au mers, în 2007, aproximativ 25.000 de români, iar pentru anul acesta estimăm că numărul lor va creşte la 34.000“, spune Cristian Pandel.

Şi Coasta Dalmată începe să câştige teren: câteva sute de români au călătorit în acest sezon în cea mai frumoasă regiune a Croaţiei. Alte destinaţii către care se îndreaptă aproximativ 2.000-3.000 de turişti din România sunt Cipru, respectiv insula portugheză Madeira, care primeşte anual circa 1.000 de români.
Cititi restul articolului pe capital.ro aici.

3 thoughts on “Cele mai cautate insule din Europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s