Monitorizarea posturilor de pe retelele sociale ca Facebook, Twitter si MySpace ar putea ajuta la micsorarea numarului de sinucideri potrivit concluziilor a doi cercetatori de la Universitatea Victoria din Noua Zeelanda.
Dr. Tiong-Thye Goh si asistentul sau Yen-Pei Huang au dezvoltat un sistem de scanare a retelelor sociale pentru a identifica anumite cuvinte cheie postate de personae intre 18 si 24 de ani. O proportie importanta de anumite cuvinte cheie arata ca userul risca o stare de depresie, suicid sau alte tulburari mentale.
“Cand tinerii au deranjamente emotionale, in locul canalelor traditionale de a-si consulta prietenii, parintii sau specialistii, ei aleg site-urile de socializare pentru ca le pot oferi ferestre pentru a se elibera de emotii si intentii” spune Dr. Goh.
“Tehnologia dezvoltata de noi capteaza cuvinte si fraze ca ‘depresiv’ sau ‘nu mai vreau sa traiesc’ sau ‘as vrea sa ucid pe cineva’. Noi analizam baza de date pe care am creat-o pentru cuvinte si expresii si facem constatari pe baza frecventei de folosire – daca anumite cuvinte sunt folosite mai mult este mai mult ca sigur ca acea persoana este depresiva”.
Urmatorul pas pentru cercetatori este sa verifice ce efect are daca ii contacteaza pe acesti oameni. Ei le vor trimite mesaje intrebandu-i: “Ce faci?” cu trei variante de raspuns: “Bine”, “Putin cam prost” sau “Foarte rau – am nevoie de ajutor”. Optiunea a treia va avea un link catre un site care ofera informatii de specialitate.
Cercetatorii spun ca lucreaza la a imbunatati tehnologia de identificare a tinerilor cu probleme astfel incat sa elimine alarme false. Ei sunt de parere ca ar fi nevoie de un serviciu de e-monitorizare al retelelor sociale pentru astfel de situatii.
sursa: feedforward.ro