Tranzactiile imobiliare, la minimul ultimilor cinci ani

Volumul tranzactiilor imobiliare de investitii a ajuns in trimestrul doi la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, totalul tranzactiilor locale incheiate reprezentand doar 10% din valoarea la care a fost vanduta cladirea de birouri America House

Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrate in Romania in cel de al doilea trimestru din 2009 s-a ridicat la 12 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Comparativ cu perioada similara din 2008, scaderea este de 98%, volumul tranzactiilor din cel de al doilea trimestru din 2009 fiind cel mai mic din ultimii cinci ani.

Totalul tranzactiile imobiliare locale din prima jumatate a anului a fost de 62 mil. euro, comparativ cu 815,3 mil. euro in aceeasi perioada din 2008. “Revenirea pietei imobiliare din Romania va fi foarte lenta, si probabil va fi necesara o perioada de minim cinci ani pentru a mai ajunge la randamentele inregistrate in 2007. Un avantaj major al pietei imobiliare din Romania poate fi reprezentat de valoarea scazuta a stocului de spatii existent pentru toate segmentele. Odata cu revenirea cererii de spatii, este posibil sa asistam la o crestere a activitatii de dezvoltare, insa acest lucru nu se va intampla inainte de a doua jumatate a anului 2010”, a declarat Costel Florea (foto), directorul departamentului de investitii din cadrul Cushman & Wakefield Romania.

Potrivit studiului companiei, randamentele proprietatilor imobiliare locale posibile pentru investitori (yield) au crescut in medie cu 2,5% in fiecare trimestru, incepand cu octombrie 2008. “Singurul lucru atractiv pentru piata din Romania il poate constitui pretul in scadere al proprietatilor. Cu toate acestea, tinand cont ca exista proprietati care ofera randamente de 8% pe an in tari precum Germania sau Anglia, atentia investitorilor ramane orientate preponderent spre aceste tari”, a mai afirmat Costel Florea.

Intre articolul aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s