Razboiul dintre Microsoft si Google poate duce la o scadere a preturilor calculatoarelor

Competitia acerba intre Microsoft Corp si Google Inc in privinta sistemelor de operare ar putea duce la o scadere a preturilor PC-urilor intr-o perioada in care acestea erau deja afectate de aparitia netbook-urilor.
Google a anuntat ca va oferi gratuit noul sistem de operare Google Chrome Operating System (OS) ce va fi lansat in a doua jumatate a lui 2010, o miscare ce ar putea declansa un razboi al preturilor intre acesta si Microsoft, informeaza Reuters.

Desi Windows este sistemul de operare instalat pe 90% dintre calculatorele lumii, Microsoft nu va ignora initiativa Google, au declarat analistii.Noul sistem de operare Windows 7 va fi disponibil din luna octombrie a acestui an.
Sursa: Business Magazin

“Strategia Microsoft va fi aceea de a concura la pret”, a declarat analistul Brent Williams .”Se afla in fata unui competitor cu putere si recunoastere mondiala. Si acesta e Google”.

Google a declarat ca noul Chrome OS, un sistem de operare de tip “open source” (ceea ce le permite utilizatorilor externi sa modifice programul), va putea fi folosit pe orice computer, dar pentru inceput exclusiv pe netbook-uri. Este de inteles ca gigantul Google se lanseaza in prima faza pe aceasta nisa, a netbook-urilor, unul dintre putinele segmente ce inregistreaza o crestere pe piata PC-urilor, o piata ce se contracta din ce in ce mai mult.

Analistul Shaw Wu a atras atentia asupra faptului ca in timp ce preturile pentru majoritatea componentelor sunt in scadere, singurul ce nu a suferit o micsorare a pretului este sistemul de operare, lucru ce ar putea pune presiune asupra Microsoft.

In acelasi timp, analistul Gartner sustine ca miscarea Google nu prezinta nici un risc pentru Microsoft, aratandu-se sceptic in privinta unei eventuale scaderi bruste de pret din partea Microsoft.

“Microsoft va raspunde la acest lucru, daca il vor considera o amenintare. Dar netbook-urile se livreaza deja de multa vreme avand instalat Windows XP si chiar se comporta mai bine in comparatie cu Linux, chiar daca are un pret mai mare”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s