In Noaptea Invierii am luat lumina de la Biserica Sfantul Spiridon Vechi din Bucuresti, un loc pe care il frecventez cu regularitate de aproape 6 ani.
Particularitatea acestui an este ca in Saptamana Patimilor si in Noaptea Invierii slujbele s-au tinut in limba romana si araba, deoarece impreuna cu preotii bisericutei a slujit si preotul comunitatii ortodoxe arabe in Romania. Am inteles ca Biserica Sfantul Spiridon Vechi este singura din Romania care are inscriptii arabe la intrare.
Greenfield Staff, administratorul retelei de bloguri Greenfield, pentru care scriu in mod constant, a lansat de curand un nou blog, singurul cu caracter religios – www.sfantulspiridon.org in care gasiti stiri, rugaciuni si randuieli bisericesti dorindu-se un instrument de promovare a valorilor Crestin Ortodoxe.
Am participat in timp la foarte multe slujbe de duminica in diferite colturi ale lumii, ocazii cu care am avut parte de intamplari interesante. Una din ele s-a intamplat intr-o duminica din luna noiembrie a anului trecut. Ma aflam intr-unul din cele mai opulente locuri de pe acest Pamant, Monte Carlo si, dupa ce cu o seara inainte am participat la o receptie intr-unul dintre cele mai luxoase centre de conferinte din Europa am intrat in prima biserica ce mi-a iesit in cale avand in plan ca dupa aceea sa merg la un restaurant pentru a lua micul dejun. “The Church of Saint Joseph” se numea biserica in care am intrat, iar slujba era oficiata de parintele Fernando S. Mallari. Desi biserica era una catolica, slujba a fost o intrepatrundere de ortodoxism si catolicism si s-a tinut in limba engleza si filipineza, lacasul de cult apartinand comunitatii filipineze din Monaco. Am fost foarte frumos primiti, am cantat cu cei de acolo, am semnat in cartea de oaspeti dupa care am fost poftiti la un pranz cu specialitati filipineze care a fost mai gustos decat orice la orice alt restaurant as fi gasit in Monte Carlo.
Mi-am mai amintit cateva momente deosebite de peste mari si tari:
Prima liturghie din an intr-o biserica (ortodoxa/ coptica) din Cairo, Egipt, dupa noaptea de anul nou – slujba a fost in limba greaca, iar in biserica erau preotul, o doamna in varsta care canta si inca 2 persoane incluzandu-ma aici si pe mine! Sau slujba de duminica in biserica Sf. Maria (catolica) din Dubai. In Dubai (din cate stiu) nu sunt biserici ortodoxe. Sunt 1-2 moschei in care pot intra si crestin -ortodocsi si cateva biserici catolice.
Recunosc ca imi place foarte mult sa combin aspectele clasice, care stau la baza vietii noastre cu cele moderne, dar fara exagerare. Va invit la masa sa ciocnim un ou de Pasti!