Top 50 cele mai mari companii din România

Românii îşi petrec o bună parte din viaţă în maşină, la cumpărături sau vorbind la telefon. Petroliştii, dealerii auto, retailerii şi companiile din telecom au atins, în 2007, cifre de afaceri record.

În topul primelor 50 de firme în funcţie de realizările financiare pe anul trecut, 15 sunt din domeniul energetic, 11 sunt din retail şi distribuţie, cinci sunt producători sau comercianţi de autovehicule şi tot cinci sunt din poştă şi telecomunicaţii. În primul domeniu, lider detaşat este Petrom, urmat de Rompetrol Rafinare şi Lukoil. În cel de-al doilea, Metro conduce, secondat de Interbrands şi de rivalii de la Selgros. Uzinele Dacia se află în fruntea celui de-al treilea pluton, pe poziţia următoare venind importatorul Porsche România, în timp ce în ultima categorie Orange şi Vodafone se află la o relativă egalitate. Cele 50 de firme au atins o cifră de afaceri cumulată de 38 de miliarde de euro (circa o treime din PIB-ul României).

Clasamentul pe baza cifrelor de afaceri se schimbă radical atunci când vine vorba de profituri (sau pierderi). Petrom rămâne pe prima treaptă, cu aproape 533 de milioane de euro profit net, urmat de Orange (365 de milioane de euro), Vodafone (264 de milioane de euro) şi Kaufland (157 de milioane de euro). Profituri impresionante au obţinut şi Automobile Dacia, Lafarge Ciment şi Alro Slatina (câte 130-132 de milioane de euro fiecare), ArcelorMittal (97 de milioane de euro) şi Porsche România (92 de milioane de euro). Nu toate rezultatele sunt însă pozitive. CFR SA a avut pierderi de peste 100 de milioane de euro, Rompetrol Rafinare de 94 de milioane de euro, iar CFR Călători de 40 de milioane de euro. Aproximativ 28 de milioane de euro fiecare au pierdut, în 2007, Petrotel Lukoil, Oltchim şi Electrocentrale Bucureşti.

Cele mai importante 50 de firme româneşti au avut, în 2007, o cifră de afaceri cumulată de 38 de miliarde de euro. Clasamentul e dominat de companii din energie, telecom, retail, auto şi siderurgie.

În urmă cu cinci-şase ani, doar companii precum Petrom sau Electrica (înainte de reorganizare) atingeau în România cifre de afaceri de peste un miliard de euro. În 2004, doar ArcelorMittal (Sidex), Metro şi Petromidia (azi, Rompetrol Rafinare) au depăşit pentru prima oară acest prag. Trei ani mai târziu, în 2007, nu mai puţin de douăsprezece firme reuşeau această performanţă.

Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, Petrom rămâne lider incontestabil al acestui clasament, cu o cifră de afaceri de aproape 3,7 miliarde de euro. La mare distanţă vin, braţ la braţ, ArcelorMittal Galaţi şi Dacia Mioveni, cu aproape 2,1 miliarde de euro fiecare. Rompetrol Rafinare şi Metro se învârt în jurul a 1,6 miliarde de euro, iar Lukoil România şi Rompetrol Downstream sunt aproape la egalitate, cu 1,225, respectiv 1,220 miliarde de euro. Şi rivalii de la Orange (1,211 miliarde de euro) şi Vodafone (1,150 miliarde de euro) merg umăr la umăr, pe locurile opt, respectiv nouă ale topului.

Poziţia a zecea va constitui o surpriză pentru mulţi, fiind ocupată de Interbrands, cea mai mare firmă de distribuţie a bunurilor de consum din România. Deţinută de o familie libaneză, compania a intrat pe piaţa românească în 1993, ca distribuitor pentru Procter & Gamble. În 2005, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro, a crescut cu 26% în 2006 şi cu nu mai puţin de 40% în 2007, până la 1,072 miliarde de euro. Ultimele două miliardare sunt Petrotel Lukoil (1,069 miliarde de euro), reprezentanta unui domeniu (industria petrolieră) care domină cu autoritate clasamentul general, şi Porsche România (1,001 miliarde de euro), cea mai bine plasată firmă de pe o piaţă auto ce a înregistrat, anul trecut, vânzări-record de 366.000 de vehicule.

Capitalul românesc, tot mai rar

Pe lângă firmele petroliere menţionate mai sus, şi alte companii energetice ocupă locuri fruntaşe în topul cifrelor de afaceri autohtone. Este vorba în principal de entităţi ce deţin (cvasi) monopol pe o anumită piaţă, cum ar fi Distrigaz Sud, E.On Gaz, Transelectrica sau Hidroelectrica. Merită menţionată poziţia ocupată de celebra Energy Holding (locul 46, cu 328 de milioane de euro).

„E normal ca firmele din acest domeniu să înregistreze volume în creştere ale afacerilor, mai ales având în vedere cererea tot mai mare, venită pe fondul dezvoltării economice, dar şi majorările de preţuri din ultima vreme“, spune Claudiu Silaghi, Chief Administrative Officer al Star Lubricants, distribuitor în România pentru Esso şi Mobil. El crede că, pe măsură ce economia va creşte, şi cifrele de afaceri din industria energetică vor urma o tendinţă ascendentă.

Şi reprezentanţii E.On Gaz sunt optimişti. „Gazul natural este cel mai curat combustibil fosil. Folosirea lui poate ajuta la rezolvarea unor probleme legate de mediu. În acest sens, utilizarea gazelor naturale are viitorul asigurat“, spune Franciska Zsigmond, purtătoarea de cuvânt a companiei.

Un alt domeniu bine reprezentat în clasament este retailul. Selgros a avut o cifră de afaceri de 821 de milioane de euro în 2007, făcând ca, împreună cu Metro, segmentul cash & carry să ajungă la peste 2,4 miliarde de euro. Asta, în timp ce hipermarketurile (Carrefour, Kaufland, Real, Cora, Pic şi Auchan) au depăşit 2,5 miliarde de euro împreună. Şi cele mai importante lanţuri de supermarketuri (Billa, Penny Market şi Plus) au cumulat o cifră de afaceri de peste 0,75 miliarde de euro.

Trebuie spus că, cel puţin în cea ce priveşte primele 50 de companii cu cele mai mari cifre de afaceri, majoritatea au capital străin. Iar marea parte a celor cu capital preponderent românesc sunt în proprietatea statului (de exemplu, Transelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă sau Oltchim). Interagro, Altex sau Arabesque sunt printre puţinele firme private româneşti care au reuşit să ajungă în top. „După cum se vede şi din rezultate, anii 2006 şi 2007 au fost mai dificili, am reorganizat şi restructurat compania. Am fost însă constanţi în aplicarea strategiei de business, iar rezultatele se văd. Obiectivul pentru cifra de afaceri de anul acesta este 400 milioane de euro şi este realizabil“, spune patronul Altex, Dan Ostahie.

Intreg articolul pe capital.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s