Despre stocarea online

In 2004, Google a schimbat felul in care percepeam serviciile de e-mail gratuite alocand fiecarui utilizator un spatiu de 1GB. Microsoft oferea un spatiu de stocare de numai 2MB chiar la 3 luni dupa lansarea Gmail. Microsoft percepea utilizatorilor o taxa de 59,95 USD pe an pentru un spatiu de stocare de 100 MB. Yahoo, a reactionat si a marit spatiul de stocare de la 4MB la 100 MB in timp ce utilizatorii care plateau servicul urmau sa beneficieze de un spatiu de 2GB. Compania avea sa modifice si preturile percepute pentru serviciu, oferind un tarif unic de 19,99 USD pe an fata de ofertele anterioare de 29,99 USD pe an pentru 25 MB, 39,99 USD pentru 50 MB si 59,99 USD pentru 100 MB.
Acum mai bine de un an, Microsoft a lansat Windows SkyDrive, un serviciu de stocare online din categoria 2.0. Compania oferea un spatiu de stocare de 500 MB ce puteau fi utilizati prin uploadarea de fisiere de maxim 50 MB. Anul trecut, in octombrie, spatiul a crescut la 1GB pentru ca in februarie 2008 s ajunga la 5GB. In octombrie, servicul era disponibil in 38 de tari, iar in prezent, Sky Drive este tradus in 62 de limbi, printre care si limba romana. Daca doriti sa uploadati mai multe fisiere prin drag & drop, trebuie sa utilizati numai Internet Explorer. Pentru a putea utiliza acest serviciu trebuie sa fiti abonati MSN, Hotmail sau Live. De asemenea, nu puteti uploada mai mult de 5 fisiere intr-o sesiune. Nu exista in cadrul meniului nici un camp care sa anunte utilizatorul pentru cat timp se pot stoca fisierele acolo. Google nu a lansat inca un serviciu dedicat stocarii online, desi aceasta optiune a fost demarata prin intermediul Gmail. Spatiul alocat de Gmail creste constant, prin intermediul unui user si al unei parole, utilizatorul avand acces la mai multe servicii online, printre care si Google Documents, unde se pot crea fisiere tip text sau tabel asemanatoare cu cele din suita Microsoft Office. Prin contul Gmail utiliztorul poate uploada fotografii, documente sau fisiere video, dar nu exista un singur “loc” specializat in managementul documentelor online. Exista, totusi, optiunea, ca, pe statia locala, sa instaleze un program numit Gmail Drive care functioneaza ca o partitie a hardului local. Partitia virtuala Gmail Drive poate fi vizualizata in sistemul de operare Windows din My Computer. Utiliztorul poate trage catre Gmail Drive fisiere de orice tip de pe partitiile locale ale hardului. Managementul fisierelor stocate online se poate face in doua moduri: local, prin vizualizarea ca o partitie normala, sau online, utilizatorul primind un e-mail de fiecare data cand este copiat un fisier in partitia virtuala.
In Romania, exista cateva servicii ca transfer.ro sau filebox.ro unde exista singura optiune de a incarca fisiere pe un server. Prin transfer.ro, utilizatorii pot stoca pana la 1GB fara a fi limitata dimensiunea fisierelor, fiind permise orice fel de fisiere. Transfer.ro este utilizat in special pentru fotografii si fisierele sunt stocate pe o perioada de 10 zile fara a fi nevoie sa-ti creezi un cont. Serverul fiind in Romania, viteza de download este superioara serverelor gazduite in SUA, de exemplu. Filebox.ro este deocamdata in versiunea beta, permitand un spatiu de stocare de pana la 3 GB pe baza deschiderii unui cont de client. Fara cont, fisierele de pana la 50 MB sunt stocate pana la 30 de zile, ier cele mai mari pe perioade mai scurte.
Potrivit trafic.ro, filebox.ro este pe locul 1 in topul preferintelor utilizatorilor de servicii web, cu peste 420.000 vizitatori unici si 2,6 milioane afisari.

One thought on “Despre stocarea online

 1. Excellent items from you, man. I have bear in mind your
  stuff prior to and you’re simply extremely fantastic.

  I really like what you have obtained right here, certainly like what you are saying and
  the way in which wherein you are saying it.
  You make it enjoyable and you still care for to stay it wise.

  I can not wait to learn far more from you.

  That is actually a great website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s